Luft-til-vann varmepumpe

Vurderer du luft-til-vann varmepumpe?

En varmepumpe trenger ikke kun å varme opp luften i boligen din - den kan varme opp så utrolig mye mer.

Finn beste og billigste varmepumpe til ditt bruk

Tjenesten er gratis og helt uforpliktende!
Leveres av Varmepumper.com

    Utenlandsk telefonnummerDitt personvern er ivaretatt: Alle skjemadata krypteres over en sikker tilkobling

Varmepumper er helt utrolige oppfinnelser. Det virker nesten som du skaper energi ut fra ingenting, og folk melder om vanvittige besparelser. En luft-til-vann varmepumpe kan danne varme i luften, tappevann, radiator eller vannbåren gulvvarme.

God effekt

Joda, dersom en bruker varmepumper i huset sitt er en nødt til å tilføre noe strøm til pumpen for at den skal kunne skape varme. Men den strømmen som tilsettes er mye mindre enn den varmeeffekten en får ut igjen, og det er her det gode regnestykket som har gjort varmepumper så populære i vårt kalde land. En vanlig huskeregel sier at en varmepumpe gir tilbake 2 til 5 kW med energi for hvert kW du tilfører. En ganske god totaleffekt, selv om akkurat hvor mye du får avhenger av selve varmepumpen din (merke, modell, type) samt boligen din (størrelse, kvalitet på isolering, etc.)

Det finnes nemlig spesielle varmepumper som varmer opp vann enten som varmtvann i boligens tappekraner, dusjer etc., eller som oppvarmet vann til radiatorer, vannrør i gulv eller andre vannbårne oppvarmingssystemer for boliger. Dersom du vurderer å installere varmepumper i huset ditt er det viktig at du analyserer alle muligheter du har med varmepumper.

Vannbåren varme

En vanlig varmepumpe som de fleste kjenner til varmer som kjent opp inneluften i boligen. Ofte er dette enkle og relativt rimelige pumper som krever minimalt med planlegging. Men det finnes altså varmepumper som også varmer opp vann. Og varmt vann bruker vi jo ganske mye av hver eneste dag, både på kjøkkenet og på badet, så om det finnes en rimelig og effektiv måte man kan omdanne luften utenfra til varmt vann, vil en kunne spare mye på strømregningen. Og det er jo nettopp dette en luft-til-vann varmepumpe kan gjøre.

Disse varmepumpene er imidlertid vesentlig dyrere enn de luft-variantene, så regnestykket blir helt annerledes. Dersom du vil ha varmtvann i ledninger under gulvet vil du merke en vanvittig god varmeeffekt, og mange besparelser, men investeringen er formidabel.

Ny bolig?

Det krever kanskje for store investeringer å lage nye røranlegg som gjør at du kan nyte godt av varmepumper som varmer opp vann og ikke bare luften inne, men dersom du er i ferd med å planlegge en bolig som altså ennå ikke er bygget kan det være en stor fordel å tenke på dette.

Fordelene med luft-til-vann varmepumper er mange, her nevner vi noen:

  • Regn med store besparelser på opp mot 80% av ditt nåværende forbruk.
  • Miljøvennlig oppvarming.
  • Du bruker vanlig uteluft som energikilde, og den finnes over alt!
  • Har du allerede vannbåret system i huset, er investeringen mye mindre
  • Monterer du viftekonvektorer kan du ha ubegrenset kaldluft om sommeren.

Ulemper finnes det også et par av:

  • Store investeringskostnader om du ikke allerede har vannbåren oppvarming i huset.
  • Varmer noe mindre på de kaldeste dagene, så du må supplere med andre varmekilder.

Forskjellige deler

Ikke glem at en varmepumpe består av flere deler. En kan snakke om to hoveddeler: Innedelen og utedelen. En av ulempene med en luft-til-vann varmepumpe er at det krever god planlegging hvor du plasserer utedelen. Denne bråker noe, men hovedutfordringene kommer med vibrasjoner. For en varmepumpe står ikke helt i ro. Du ser det ikke med øyet, men varmepumpen vibrerer jevnlig. Dette kan føre til slitasje dersom pumpen ikke er installert riktig. Glem heller ikke at utedelen produserer masse vann når den avrimer seg. Så sørg for at dette vannet tas imot og føres bort på en forsvarlig måte. I tillegg kan det være lurt å lage et lite tak som beskytter den mot elementene.

Men bråk er kanskje ikke det største problemet? Du finner mer informasjon om det her. Vi har dessuten en guide til hvordan du bør plassere varmepumpen og hva du bør tenke på.